Over haar werk

2013-12-01 13.05.29

 

Tegenwoordig werk ik afwisselend aan drie series. De serie in kleur met gemengde techniek, de serie fantasietekeningen in zwart/wit met pen en de pentekeningen van ouderen met dementie.
De serie in kleur noem ik ‘paradijzen’. Het zijn andere werelden met alternatieve levensvormen. De bedoeling is dat het betere versies van onze wereld zijn. Alleen ben ik een product van deze wereld. Zodoende bevatten deze werken ook tegenpolen, zoals hoop en wanhoop, of groei en vernietiging.
De serie in zwart/wit noem ik ‘zelfportretten’. Het gaat niet om een uiterlijke gelijkenis maar om introspectie. Intuïtief geef ik vorm aan wat er in mijn hoofd omgaat. Het zijn vaak heel algemene onderwerpen die ik teken. In een beeld wil ik de verschillende kanten van deze onderwerpen laten zien.
In verpleeghuizen bezoek en schets ik demente ouderen. Hun portretten komen met toestemming van de familie op deze website
 

In 1995 rondde ik de vakopleiding illustratie aan de kunstacademie Constantijn Huygens te Kampen af. Na de opleiding heb ik een paar jaar in opdracht geïllustreerd in boeken en tijdschriften. Bewust koos ik hierna voor het maken van vrije kunst zonder plan vooraf, omdat ik benieuwd was wat ik hiermee tot uitdrukking kon brengen. Eigenlijk een omgekeerde aanpak als je het met illustreren vergelijkt.
Ik maak tekeningen en Mixed media- werken die op intuïtieve wijze meteen op het papier ontstaan, zonder van tevoren te schetsen. Thematisch zoek ik al doende de spanning op tussen schoonheid in al haar aspecten en het verval dat altijd op de loer ligt. Dit doe ik in landschappen, stillevens, surrealistische taferelen en (zelf-) portretten. Een belangrijk kenmerk in het werk is de nauwgezette detaillering, die de toeschouwer als het ware in de prent lokt. Eenmaal binnen roepen diezelfde details of andere elementen ook een gevoel van ongemak op.
Ik exposeer regelmatig werk, solo of in een groep. Ook doe ik mee aan het project GAP International, waarin alle werken zijn geïnspireerd op gedichten van een Japanse schrijver over de ramp in Fukushima.
Naast het werken als Beeldend kunstenaar ben ik actief als contactclown in tehuizen voor demente ouderen en ernstig meervoudig gehandicapten. Op www.clownkitty.nl hou ik een blog bij over deze ervaringen.

Wil je oudere tekeningen van mij zien, dan kun je kijken op mijn site bij Exto:

http://ellenvanderschaaf.exto.nl/